27 juli 2012

big mac koopkrachtpariteit: verstoringen door politiek

The Economist had een update van de Big Mac koopkrachtpariteitindex
. In de loop der tijd is de big mac koopkracht steeds prestigieuzer geworden, ondanks de steeds grotere problemen die er gevonden worden om het te gebruiken als de beste koopkrachtpariteitindicator.
De prijs van een big mac is gestegen van $4,20 naar $ 4,33 in de VS en daarmee wordt de inflatie in de wereld op het ogenblik vastgesteld op 3,1%.

De grote overwaardering van de euro lijkt voorbij, maar gezien de problemen in de eurozone is een onderwaardering meer op zijn plaats zou je zeggen.

 De grondstoffenlanden kampen met overgewaardeerde valuta's, zodat je zelfs in Brazilië (mede door een 32% belasting) veel moet betalen voor een big mac.

Venezuela is nu het duurste omdat de officiële wisselkoers wordt gehanteerd en niet die van de zwarte markt. Dan is de big mac ineens weer enigszins betaalbaar.

 In Argentinië wordt de big mac gebruikt om de consumptieprijsindex te drukken: er is een goedkope soort big mac à peso 28 die je in de praktijk niet mag kopen en de andere big macs à ongeveer peso 40. In Argentinië is de CPI een farce, de werkelijke inflatie is flink hoger dan volgens de officiële CPI en de big mac past in dat spel.

In China ziet men de big mac als iets vies, dat alleen tegen een bodemprijs te slijten is.

Er zijn verder theorieën dat de prijs van een big mac vertekend is omdat het in sommige westerse landen een bulkgoed is en in andere een prestigeding is: de middenklasse in Emerging markets is er vaak trots op de kinderen naar het luxueuze restaurant Mc Donalds te voeren. In de big mac premiumlanden is de koopkracht wat beter dan de big mac doet voorkomen, alhoewel dit zeer bestreden wordt door de big mac wetenschappers.

Ik heb al eerder over koopkrachtpariteit volgens The Economist geblogd. Een leuke was de pannenkoekenpariteitindex
Pannenkoekenpariteit, daarin komt Nederland ineens bovendrijven als goedkoopte-eiland. Dan zijn Japan en Hong Kong (zo goedkoop qua big mac) als duurtegebieden.

Instructief was ook

 als je alles wat aan voedsel wordt uitgegeven om zou zetten, hoe veel big macs zouden er dan per inwoner gegeten worden, schrikbarend veel in Frankrijk. Australië en het VK.
http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2012/01/big-mac-zwitserse-frank-meest.html was  de vorige update van de big mac pariteit. Wat andere landen waren toen in de gratie..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten